Cum se transforma in somer un proaspat absolvent?


Absolventii unei forme de invatamant promotia 2014 pot obtine indemnizatie de somaj. Acestia pot fi sustinuti de stat daca, in termen de 60 de zile de la absolvire, s-au inregistrat la Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca(AJOFM ) sau la un furnizor de servicii specializate, acreditat.

„Data absolvirii este data de intai a lunii urmatoare celei inscrise pe diploma sau, dupa caz, pe certificatul de studii eliberat de catre institutia de invatamant, daca in cuprinsul acestora nu se specifica in mod expres o anumita data”, sustin reprezentantii AJOFM.

Ajutor timp de 6 luni

Indemnizatia de somaj pentru absolventi se acorda la cerere, de la data expirarii perioadei de 60 de zile de la absolvire, in care nu au reusit sa-si gaseasca un loc de munca sau de la data absolvirii scolilor speciale pentru persoane cu handicap. Indemnizatia de somaj se acorda pe o perioada de 6 luni si consta intr-o suma fixa, lunara, al carei cuantum reprezinta 50% din valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare. In prezent,valoarea acestui indicator este de 500 lei. In urma inregistrarii la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca, absolventii pot beneficia gratuit de: mediere pe locurile de munca vacante, informare si consiliere profesionala, un curs de (re)calificare in una din meseriile solicitate pe piata muncii.

Sursa: http://adevarul.ro