Competitie acerba In randul recrutarilor. Angajatorii primesc milioane de CV-uri.


In utlimii ani, piata muncii a suferit foarte multe transformari, care i-au afectat atat pe angajatori, cat si pe candidati. Daca In 2008 oferta locurilor de munca era vasta, iar candidati aveau de unde alege, acum avantajul este de partea angajatorilor care primesc de trei ori mai multe CV-uri decat In urma cu 6 ani.

“Cu siguranta, Inainte de declansarea crizei economice din Romania, piata muncii era mult mai dinamica. Oferta de locuri de munca, la nivelul anului 2008, se situa la aproximativ 400.000 de locuri de munca. Angajatorii recrutau activ, iar piata era Inca In crestere. Pe fondul nesigurantei economice, companiile si-au restrans operatiunile, fapt ce a determinat restructurari masive”, a declarat pentru Capital brand managerul site-ului de recrutare ejobs.ro.

60 de candidati pentru un loc de munca

 

 

Spre exemplu pe site-ul de recrutare eJobs.ro exista, In prezent, un numar de trei ori mai mare de CV-uri fata de perioada de dinaintea crizei. Si concurenta pe post, la nivel general, a crescut. Daca In 2008 concurau, In medie, 8 candidati pentru un post, In 2013 raportul a ajuns la 60 de candidati pentru un loc de munca.

Intr-un top, realizat de ejobs.ro, al celor mai ofertante specializari, In prezent, In fruntea clasamentului se afla domeniul vanzarilor cu aproape 5.000 de locuri de munca la nivel national, urmat de call-center (relatii client) cu peste 3.600 de posturi si sectoarele Marketing si IT, cu aproximativ 1.800 de posturi In Intreaga tara. Deloc de neglijat sunt si domeniile precum HoReCa, unde oferta este de aproximativ 1.700 de locuri de munca, si Turism, unde angajatorii scot la concurs peste 1.300 de posturi.

Potrivit site-ului de recrutare bestjobs.ro, cele mai multe joburi se regasesc In domeniul IT/Telecom, adica 1.800 de joburi, reprezentand 30% din totalul joburilor actuale. Locul doi In top este detinut de domeniul Vanzari, iar locul trei de domeniul Inginerie.

In ceea ce priveste cererea, cei mai multi candidati si-au depus CV-urile pentru posturile din Vanzari, unde s-au trimis peste 1 milion de CV-uri, In prima parte a anului 2014, reiese din datele remise de ejobs.ro. In topul celor mai solicitate domenii de catre candidati se numara Relatii clienti/ Call-center, cu peste 450.000 de CV-uri trimise, cat si Marketing, cu peste 330.000 de aplicari, potrivit ejobs.ro.

Conform datelor bestjobs.ro, In luna aprilie postul cel mai vanat a fost de lucrator comercial cu peste 7.000 de aplicari. Urmat de postul de adjunct-sef de magazin Profi din Dabuleni cu peste 6.800 de aplicanti.

Candidatul si-a redus considerabil pretentiile

Legat de profilul candidatului roman, reprezentantii site-urilor de recrutare sustin ca acesta a evoluat In functie de cererea din piata. “Noile tehnologii au dus la aparitia unui Intreg nou set de joburi si competente. In descrierea joburilor, angajatorii mentioneaza acum In cerinte cunoasterea unei limbi straine si competente online, aproape indiferent de natura domeniului In care se fac angajarile”, a afirmat PR Managerul Bestjobs.ro.

In conditiile In care din ce In ce mai multi romani Isi cauta locuri de munca, pretentiile acestora s-au redus, In comparatie cu cele formulate In 2008. Daca Inainte de Inceperea crizei, pachetele extra-salariale erau foarte generoase, candidatii experimentati fiind cei care stabileau regulile pe piata, In prezent, raportul de putere s-a inversat. Desi marii angajatori obisnuiesc sa ofere pachete salariale atractive pentru angajatii fideli, candidatii pentru un post trebuie sa fie capabili sa Isi demonstreze abilitatile si experienta In domeniu sau cunostintele de specialitate. Altfel spus, pentru a se bucura de pachete salariale atractive, similare cu cele obtinute cu usurinta Inainte de declansarea crizei, cei care candideaza In prezent pentru un post trebuie sa fie capabili sa demonstreze ca sunt cei mai buni. 

Sursa: http://www.capital.ro