10 abilitati de care au nevoie absolventii de facultate pe piata muncii!


Pe langa clasicele calitati, cum ar fi munca in echipa, cunoasterea limbilor straine sau cultura generala, exista si cateva aspecte mai subtile care pot sa conteze pentru angajatori, cum ar fi sa stii sa faci o cafea buna sau sa respecti eticheta de birou, cum sa te imbraci, cum te adresezi colegilor, arata o analiza a celor de la The Guardian.

The Guardian a facut o lista cu acele calitati pe care le cauta angajatorii la interviu cand au in fata un absolvent de studii superioare, plecand de la sfaturile culese de la angajatori si de la cei care ii ajuta pe absolventi sa se angajeze. „Studentii ar trebui sa vada prima zi de facultate ca pe prima lor zi de munca, sa se gandeasca la abilitatile de care au nevoie atunci cand vor termina studiile in trei – patru ani si sa faca tot posibilul sa dobandeasca aceste abilitati pana atunci”, este de parere Dan Hawes, cofondatorul Graduate Recruitment Bureau.

Iata lista celor 10 aptitudini de care au nevoie tinerii pentru a se angaja:

1. Spirit de afaceri – tinerii care au un simt antreprenorial si au organizat diferite evenimente sau au avut proiecte de business pe care au incercat sa le aplice in facultate demonstreaza ca au idei bune si abilitati care ar folosi angajatorului.

2. O viziune globalizata despre lume este, de asemenea, un atu. Pe scurt, candidatii trebuie sa cunoasca si alte culturi, sa se imprieteneasca cu studentii din alte tari de la universitate .

3. Cunoasterea de limbi straine este o alta calitate cautata, in special o cunoastere a vocabularului specific industriei in care tinerii incearca sa se angajeze.

4. O imagine curata in social media – profilurile de pe retelele sociale nu trebuie sa fie pline de poze in care candidatii se afla in ipostaze ridicole sau rusinoase, fiindca imaginea lor in spatiul vitual este prima pe care o vor vedea si angajatorii, inainte de interviu.

5. Eticheta de birou – tinerii ar trebui sa se angajeze macar part-time in timpul facultatii pentru a invata cel putin eticheta de birou, de la tinuta la cum se adreseaza colegilor si relatiile de munca dintre oameni.

6. Sa stii cum sa faci o cafea buna – un tanar fara experienta nu ar trebui sa considere injositor ca le serveste colegilor lui cafea la sedinte, fiindca sefii se uita si la acest aspect si il considera, in general, o dovada de amabilitate intre colegi, daca isi toarna cafeaua unul altuia.

7. Abilitati IT – desigur, orice job in secolul XXI necesita o foarte buna cunoastere a programelor de calculator.

8. Munca in echipa – nelipsita de pe lista atributelor esentiale ale candidatilor daca vor sa fie angajati intr-o companie. Pentru dezvoltarea acestei abilitati, tinerii ar putea practica un sport in echipa.

9. Sociabilitatea – sa nu le fie frica sa vorbeasca cu oamenii fiindca asa se leaga relatiile bune intre colegi si se fac contacte in domeniu.

10. Atitudine pozitiva – angajatorii spun de multe ori ca angajeaza candidatii cu o atitudine pozitiva, indiferent de experienta, si ii invata sa isi dezvolte talentele pe care le au.

Un atu suplimentar il reprezinta si permisul de conducere, fiindca le da angajatilor mobilitate, mai spun specialistii consultati de jurnalistii de la The Guardian.

Nivel record al somajului in Europa

Observatorul European al locurilor de munca vacante arata ca, in ciuda nivelului record al somajului in Europa, in primul trimestru al anului 2013 existau 2 milioane de locuri de munca neocupate. Desi existenta posturilor vacante reprezinta o caracteristica a dinamicii pietei muncii, o parte semnificativa din aceste locuri de munca disponibile pot fi neocupate din cauza deficitului de forta de munca ce nu poate fi acoperit cu lucratori la nivel local.

Incepand cu 2005, numarul lucratorilor din UE activi in alt stat membru a crescut pana la 4,7 milioane. Mai mult, intentiile de a migra au crescut de asemenea: numarul celor aflati in cautarea unui loc de munca inregistrati pe portalul Eures a crescut brusc de la 175.000 in 2007 la 1.100.000 in 2013.

Rata de somaj ridicata, mai ales in randul tinerilor, este principala criza pe care Europa o are de infruntat la momentul actual, iar celelalte state ar putea prelua modelul Germaniei – concentrandu-se inclusiv pe acumularea de experienta, nu doar pe studiu – pentru a impiedica o generatie intreaga „sa se piarda“.

Intr-un interviu pentru cotidianul britanic, ea sustine ca tara sa a testat un sistem dual, in care studiul este combinat cu orele de practica, aceasta fiind cea mai buna varianta pentru tineri, in opinia sa.

Cum absoarbe piata muncii din Romania „generatia pierduta“

Statistica din Romania arata ca aproximativ 20% din absolventi raman someri dupa ce iau licenta, adica unul din cinci. Exista insa si specializari de unde absolventii au plecat cu un start bun dupa absolvire.

Un raport realizat de Universitatea „Babes-Bolyai“ din Cluj-Napoca in ceea ce priveste angajabilitatea absolventilor promotiei din 2011 arata exact care sunt cele mai „practice“ facultati din acest punct de vedere.

Potrivit studiului, absolventii de la Biologie si Geologie, Fizica, dar si Teologie au fost cei care, in cel mult sase luni de la absolvire, si-au gasit primul loc de munca dupa ce au absolvit facultatea (100%). Nu la fel de bine s-au plasat facultatile Istorie&filosofie (43%), Stiinta si ingineria mediului (53%) si Sociologie si asistenta sociala (57%), ai caror absolventi si-au gasit un job mai tarziu.

In ceea ce priveste absolventii care au spus ca nu si-au gasit un job dupa un an de la absolvire desi au cautat, cei mai multi provin de la Drept, Educatie Fizica si Sport, si Filosofie.

Sursa: http://adevarul.ro